Dakconstructie | Plaatsing van een nieuw, sterk dak

De dakconstructie is ongetwijfeld een zeer belangrijk deel van het dak. Maar waar moet je rekening mee houden bij de plaatsing ervan?

nieuwe dakconstructie voor zadeldak

Nieuw dak

Waar moet je rekening mee houden wanneer je een nieuw dak wilt opbouwen en wat is de dakconstructie precies? Schakel een professional in voor een stevige, nieuwe dakconstructie voor jouw woning.

Een nieuwe dakconstructie plaatsen

Wanneer de dakconstructie van je woning schade heeft opgelopen en restoratie niet meer voldoet, moet je een nieuwe dakconstructie laten plaatsen. Wanneer de constructie niet meer in goede staat is kan dit na verloop van tijd zelfs gevaarlijk zijn. Het vervangen van de complete dakconstructie is een hele klus. Je moet niet alleen maar de houten balken vervangen, maar het gehele dak moet opnieuw opgebouwd worden.

Het kan ook zo zijn dat je een dakvorm voor een geheel nieuwe woning wilt kiezen. In dit geval zijn er verschillende soorten daken waar je uit kunt kiezen. Ook moet je nieuwe dakbedekking laten plaatsen, afhankelijk van de dakvorm. Bij het hellende dak zal je andere bedekking moeten kiezen dan bij een plat dak.

De opbouw

Een dak is opgebouwd uit een aantal verschillende lagen. De dakconstructie is de onderste laag die bestaat uit houten balken. Het is als het ware het skelet van het dak waar de andere lagen op rusten.

De houten dakconstructie is zeer belangrijk voor de kracht van het dak en van de gehele woning. De vorm van de dakconstructie wordt bepaald door het type dak dat je wilt hebben. Je kan voor een plat dak of voor verschillende vormen van hellende daken kiezen afhankelijk van de woning en van jouw wensen.

Uiteraard zal de dakconstructie er anders uitzien afhankelijk van de vorm van het dak. Ook bepaald de dakvorm welke dakbedekking en isolatie mogelijk zijn, waarmee ook de keuzes en het aanbrengen van de ander lagen beïnvloed wordt.

Een dak bestaat doorgaans uit vijf verschillende onderdelen. Elk onderdeel draagt een belangrijke functie en moet op juiste manier geplaatst worden om schade te voorkomen.

De onderdelen van een dak:

  • De dakbedekking
  • Het onderdak
  • De isolatielaag
  • Het dakbeschot
  • De dakconstructie

De dakbedekking

De buitenste laag van het dak is de dakbedekking die de rest van het dak tegen water en wind beschermd. Welke soort bedekking je kan kiezen hangt af van de dakvorm en de dakhelling. Uiteraard kan je bij een platte daken niet altijd dezelfde bedekking gebruiken als bij hellende daken. Zo zullen dakpannen alleen op een hellend dak mogelijk zijn terwijl een daktuin alleen op een plat dak kan.

Het onderdak

Onder de dakbedekking ligt het onderdak. Dit is een beschermende laag die tussen de dakisolatie en de dakbedekking ligt. Het helpt om de woning tegen vocht, wind en stof te beschermen.

Het onderdak is meestal een waterdichte folie die vocht en wind tegenhoud. Tegenwoordig is het onderdak een standaard onderdeel van het dak. Bij oudere woningen kan het echter ontbreken. In dat geval wordt aangeraden om bij een renovatie een onderdak te laten plaatsen om ervoor te zorgen dat je dak voldoende beschermd is tegen vochtige lucht.

De isolatielaag

De isolatielaag kan apart aangebracht zijn, maar wordt tegenwoordig vaak als deel van het beschot geplaatst. Vaak bevat de isolatielaag ook een dampscherm. Dit hangt echter af van de manier van isoleren.

Het dakbeschot

Het dakbeschot is een laag planken of ander soort platen dat wordt aangebracht bovenop de dakconstructie. Vaak wordt er tegenwoordig voor plaatmateriaal gekozen dat al isolatiemateriaal in zich heeft. Het beschot zorgt ervoor dat het dak sterk en winddicht gemaakt wordt.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met dak experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk dak offertes

De rol van de dakconstructie

Onder het dakbeschot vind je de houten dakconstructie zelf. Dit is de onderste laag van het dak. Aan de binnenkant van de dakconstructie wordt de afwerking gedaan zodat het dak er van de binnenkant netjes uit ziet.

Hierbij kan ervoor gekozen worden om de balken van de dakconstructie in het zicht te laten. Dit kan je vaak zien bij oude boerderijen. Het zorgt voor een traditionele, landelijke uitstraling.

De draagkracht van de constructie is erg belangrijk voor de kracht van het dak. De dakconstructie moet sterk genoeg zijn om de dakbedekking, het eigen gewicht en de verdere constructie te kunnen dragen. Daarnaast moeten dakconstructies regen en sneeuw kunnen dragen en moet het stevig genoeg zijn om tegen sterke wind te kunnen.

De constructie heeft ook invloed op de stabiliteit van de muren. Het zorgt ervoor dat deze beter vastgehouden worden.

dakconstructie

Soorten dakconstructies

De twee meest voorkomende dakconstructies zijn het gordingendak en het spantendak.

Gordingendak

Een gordingendak is vanzelfsprekend met gordingen gemaakt. Gordingen zijn horizontale balken. De uiteinden zijn in de muur bevestigd en lopen van de ene muurplaat naar de andere. Hoe ver de gordingen uit elkaar geplaatst worden hangt af van de hellingsgraad en van de vorm van het dak.

De gordingen steunen op kepers. Dit zijn verticale balken. Daarnaast worden er ook dwarsbalken geplaatst. Deze lopen van steunmuur tot steunmuur. De lengte van deze balken bepaalt de afstand van steunmuur tot steunmuur binnen de woning.

Een nadeel van een dak met gordingen is dat deze afstand niet erg groot kan zijn. Er zijn meer steunmuren nodig dan bij andere dakconstructies.

Sporenkap

Het spantendak wordt ook wel een sporenkap of sporendak genoemd. De basis van een sporenkap zijn de spanten die van de muur tot de nok van het dak lopen. De balken zijn bovenaan de nok door middel van een dwarsbalk bevestigd.

De spanten en dwarsbalken vormen samen de letter A, waardoor de balken ook wel A-spanten genoemd worden.

De spanten staan op zichzelf. Ze worden aan de onderkant en bovenkant door de dwarsbalk en door de muurplaat ondersteund. Het voordeel van een sporenkap is dat er een grotere lengte overbrugt kan worden met minder steunmuren.

Dakconstructies voor platte daken

De constructie van platte daken is zeer vergelijkbaar aan dat van hellende daken. Het platte dak bevat dezelfde lagen. Echter wordt de volgorde soms aangepast en vanzelfsprekend is de vorm geheel anders waardoor de dakconstructie zelf er heel anders uit komt te zien. De manier van isolatie van een plat dak kan soms de volgorde van de daklagen beïnvloeden.

Verschillende dakvormen

Er zijn verschillende soorten daken waar je uit kan kiezen. Een zadeldak en plat dak zijn de populairste dakconstructies, maar er zijn ook andere mogelijkheden. De zes meest gebruikte dakvormen zijn het platte dak, het zadeldak, het lessenaarsdak, het schilddak, het mansardedak en het tentdak.

Elke vorm heeft net wat andere eigenschappen. Ook kan dit de kosten van de dakconstructie beïnvloeden. Zo is een mansardedak wat duurder, omdat het een stevigere constructie nodig heeft waar meer tijd en materiaal in gaat zitten.

Een schilddak is een dak dat erg goed tegen storm en wind kan. Het bestaat uit twee trapeziumvormige zijden en twee driehoekige schilden. Hierdoor ontstaat een aerodynamische vorm die goed bestand is tegen windstoten.

Materiaal van de dakconstructie

Het standaard materiaal voor een dakconstructie is hout. De constructie kan echter ook van staal of gewapend beton gemaakt zijn. Staal is sterker en heeft minder steunmuren nodig dan hout. Welk materiaal geschikt is, is afhankelijk van de situatie. Een professional kan dit voor je bepalen.

Dakconstructie van houten balken

Houten balken zijn flexibeler en makkelijker mee te werken dan staal of beton. Ze hebben echter wel wat meer steunmuren nodig.

De drie meest gebruikte houtsoorten zijn roodnoorse den, epicea en oregon of douglas.

Roodnoorse den is de goedkoopste optie, maar is ook wat minder sterk. De maximale lengte voor de balken is 6 meter. Oregon en douglas zijn hetzelfde. Dit is een duurdere houtsoort maar het materiaal is sterk en in langere formaten verkrijgbaar.

De meest gebruikte houtsoort in Nederland is vurenhout. Dit is hout van de fijnspar, picea abies. Het is relatief goedkoop hout waar gemakkelijk mee te werken is. Vaak wordt vurenhout uit Europese landen geïmporteerd. Hierdoor kan het zijn dat de transportkosten lager liggen.

Problemen die bij de dakconstructie kunnen ontstaan

De voornaamste problemen bij het aanleggen van een dakconstructie zijn vochtproblemen. Wanneer één van de lagen van een nieuw dak niet goed geplaatst word kunnen er al snel vochtproblemen ontstaan.

Vochtproblemen

Vochtproblemen binnen het dak kunnen onder andere voor houtrot zorgen. Hierdoor kan het gehele dak zwak worden.

Het correct aanbrengen van de dampwerende lagen binnen het dak is essentieel. Ook de dakbedekking zelf speelt een zeer belangrijke rol bij het beschermen van de dakconstructie.

Opgesloten vocht in de dakconstructie

Vochtproblemen kunnen ontstaan door meerdere oorzaken. Wanneer het onderdak ontbreekt kunnen sneller vochtproblemen ontstaan. Daarom is het altijd nuttig om deze te laten plaatsen wanneer het niet aanwezig.

Een waterdichte dakbedekking beschermt het dak goed tegen water, maar kan er aan de andere kant ook weer voor zorgen dan vochtige lucht niet uit het dak kan ontsnappen, waardoor alsnog vochtproblemen ontstaan.

Een dampdichte dakbedekking kan hierbij helpen, zodat vocht uit de constructie kan ontsnappen. Het is dan belangrijk om dampwerende folie door middel van het onderdak ofwel de isolatielaag correct aan te brengen. Dakpannen zijn een goed voorbeeld van een dakbedekking die nog wel dampopen is.

Houtwormen in de dakconstructie

Een ander probleem dat voor kan komen is houtworm. Dit zijn kleine insecten die zich in de houten balken nestelen en het hout opeten. Ook hierdoor de houten constructie zwak worden. Wanneer je vermoed dat je houtwormen in het dak hebt zitten moet je zo snel mogelijk actie ondernemen. Zo kan je de schade beperkt houden.

Nieuw dak: gratis offertes!

Wil je jouw dak verbouwen? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde dak experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes
Bespaar nu met dakconstructie offertes, Gratis! ►