Onderhoud sedumdak | Bijhouden van het dak
Een sedumdak, ook wel groendak genoemd, brengt veel voordelen met zich mee. Maar hoe zit het met het onderhoud van sedum? Hoe zorg je ervoor dat je optimaal profiteert van de voordelen van een sedumdak? Lees hier meer over de prijs, voeding en andere tips voor het onderhoud van je sedumdak!
Waarom heeft een sedumdak onderhoud nodig?
De soorten vetplantjes op een sedumdak hebben als belangrijkste voordeel dat ze goed tegen droogte kunnen, maar ook tegen vocht. Dit maakt deze soorten erg geschikt om op een dak te plaatsen en te profiteren van de vele voordelen die een sedumdak met zich mee brengt. Het is wel van belang om je sedumdak goed te onderhouden na de aanleg van een sedumdak, omdat je hiermee de levensduur verlengt en ervoor zorgt dat je optimaal profiteert. Er zijn soorten onderhoud die je zelf kunt uitvoeren, maar het is ook mogelijk om hiervoor een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen die jou hierbij kan helpen.
Welk onderhoud voor je sedumdak of groendak?
Als het gaat om onderhoud van een sedumdak, zijn er een aantal werkzaamheden die je moet uitvoeren. Hier vind je een handig overzicht van de belangrijkste taken die op je lijstje moeten staan:
- Onkruid verwijderen: net als in een gewone tuin ontstaat er tussen de planten van een sedumdak ook onkruid. Het is belangrijk om dit te verwijderen, om het sedum alle ruimte te geven. Je kunt het onkruid ongeveer twee keer per jaar verwijderen.
- Bemesten: naast het verwijderen van onkruid, moet je ook twee keer per jaar een speciale bemesting aanbrengen op het dak.
- Sedum snoeien: het kan voorkomen dat de plantjes bij de randen van het dak te ver doorgroeien. Knip de takjes en bladeren van de vetplantjes weg die over de rand groeien. Zo blijft het dak er netjes uitzien.
- Substraat aanvullen: bij een sedumdak wordt altijd daktuinsubstraat aangebracht. Als dit bij de randen weg is, moet je dit bijvullen. Dit helpt bij de optimale werking van het sedumdak.
Hoe vaak moet je een sedumdak water geven door te sproeien?
Bij een langere periode van droogte, moet je je sedumdak extra water geven. Vetplanten staan erom bekend dat ze goed tegen droogte kunnen, maar te lange droogte heeft ook invloed op sedum. Er kunnen bijvoorbeeld kale plekken ontstaan. Daarom is het slim om bij lange droogte en veel zon de planten op het dak water te geven. Merk je dat de beplanting terugloopt en zie je kale plekken? Dan kun je ervoor kiezen om wat extra voeding te geven om ervoor te zorgen dat de levensduur oploopt.
Sedum en mest: Is bemesten nodig?
Het groendak bemesten is een belangrijk onderdeel van de verzorging. Bemesting zorgt ervoor dat jouw groendak er mooi bij ligt. Let er wel op dat je niet te veel meststof geeft. De hoeveelheid is afhankelijk van de dikte van de substraatlaag. Bij een dunne substraatlaag moet je het dak meerdere keren per jaar bemesten. Bij een dikkere substraatlaag hoeft dit minder vaak. Kijk ook goed naar hoe het dak reageert op de bemesting. Op basis hiervan kun je ontdekken hoe vaak het nodig is om te bemesten.
Voeding sedumdak (groendakvoer)
Onder onderhoud sedumdak valt ook het voeden van de planten. Het is belangrijk om deze planten de juiste voeding te geven, zodat de planten sterk zijn en een lange levensduur houden. Speciaal voer voor je groendak is langwerkend en moet minimaal één keer per jaar toegediend te worden. Je kunt altijd terecht voor advies bij professionals wanneer je je afvraagt of de voeding nogmaals moet worden toegediend.
Sedumdak onderhoud laten uitvoeren
Gemiddeld gezien moet een sedumdak ongeveer twee keer per jaar onderhouden worden. Dit kun je zelf doen, maar het is ook mogelijk om hiervoor een erkend bedrijf in te schakelen. Het bedrag kun je meenemen in de sedumdak kosten. Het onderhoud van je beplanting wordt uitgevoerd door specialisten die veel ervaring hebben met groendaken en als geen ander weten wat jouw dak nodig heeft. Je kunt er zelfs voor kiezen om een onderhoudscontract af te sluiten. Hiermee spreek je vaste werkzaamheden af die twee keer per jaar worden gedaan. Zo heb jij geen omkijken naar je sedumdak en profiteer je van alle voordelen.
Zelf sedumdak onderhouden: Tips
Je kunt natuurlijk ook zelf je sedumdak met beplanting onderhouden. Dit zijn enkele tips om dit te doen:
- Onkruid verwijderen
Controleer regelmatig op onkruid of andere planten die tussen de sedumplanten groeien en verwijder ze voorzichtig met de hand. Ook mos kun je verwijderen als er veel groeit op een plek. - Water geven
Meestal heeft een sedumdak weinig tot geen extra water nodig. Wanneer er echter sprake is van lange periodes van droge omstandigheden, besproei je sedumdak dan lichtjes. - Inspectie
Controleer regelmatig je sedumplanten op eventuele schade, zoals beschadigde of kale plekken. Vervang indien nodig de aangetaste planten zodat je dak gezond blijft. - Snoeien
In sommige gevallen kan het nodig zijn om de sedumplanten licht te snoeien om de groei te bevorderen of om overmatige uitbreiding te voorkomen. - Controleer afvoeren en dakgoten
Zorg ervoor dat afvoeren en dakgoten niet verstopt raken door bladeren, vuil of andere materialen. Een goede afvoer is belangrijk om wateroverlast op het dak te voorkomen.
Wat kost het onderhoud van een sedumdak?
Er is geen eenduidig antwoord op de vraag wat de kosten van het onderhoud van een sedumdak zijn. Dit komt doordat de prijs hiervan afhankelijk is van de materialen, voeding en bemesting dat je aanschaft voor het onderhoud. Daarnaast hebben ook de weersomstandigheden invloed op hoe vaak er onderhoud gepleegd moet worden, wat weer invloed heeft op de onderhoudskosten. Een mogelijkheid om de onderhoudskosten vast te zetten, is door een onderhoudscontract af te sluiten.
Sedumdak onderhoud: offertes vergelijken
Om zeker te weten dat het onderhoud regelmatig en vakkundig wordt gedaan, kun je dit uitbesteden aan een professional. Wij kunnen je matchen met ervaren dakdekkers uit jouw regio, waardoor je verzekerd bent van een mooi onderhouden sedumdak!