Beste dakisolatie | Verschillende soorten | Isolatie per toepassing
Een grote energieverspiller in je huis is een ongeïsoleerd dak. Je kunt jaarlijkse honderden euro’s besparen door de beste dakisolatie aan te brengen. Het isoleren van het dak is een van de zuinigste ingrepen van alle energiebesparende technieken.
Hoe dak isoleren
Zonder dakisolatie kan tot 25% van de warmte verloren gaan. Dit komt doordat warmte opstijgt. Het dak kan op verschillende manieren geïsoleerd worden, namelijk van binnenuit, van buitenaf en via de zoldervloer. De zolder blijft in het laatste geval koud.
Vaak is van buitenaf isoleren de beste optie, aangezien de isolatie in dit geval net wat beter is. Het isoleren van buitenaf is wel ingrijpender, aangezien de hele dakbedekking verwijderd zal moeten worden. Bij isolatie van binnenuit is dit niet het geval.
De beste isolatie per toepassing
Welke kant van de dakconstructie moet worden geïsoleerd, de binnenkant of de buitenkant? Of besluit je de vloer van je zolder te isoleren, of juist je garagedak isoleren? De uiteindelijke keuze bepaalt uiteindelijk welke soort dakisolatie het beste is. Een wolfskap vraagt weer om andere dakisolatie dan een plat dak. Hieronder leggen wij de verschillende manieren van isoleren even kort uit.
Een dak aan de binnenzijde isoleren
Als je geen plannen hebt om je dak volledig te renoveren, is het voor hellende daken sterk aan te raden om van binnenuit te isoleren. De klus is vrij snel en goedkoop geklaard wanneer je een schuin dak isoleert vanaf de binnenzijde.
Daarnaast hoef je ook niet je huidige dakbedekking aan te tasten. Voor platte daken wordt isoleren vanaf de binnenzijde afgeraden. Dit heeft te maken met het feit dat je dakconstructie wordt blootgesteld aan temperatuurwisselingen, met alle gevolgen van dien, omdat het niet is omsloten door de isolerende schil.
De populairste opties voor isolatie van binnenuit zijn harde isolatieplaten, isolatiedekens van minerale wol en PUR-schuim. De balken van de dakconstructie kunnen gewoon worden ingeklemd met harde platen en halfzachte isolatiedekens. Een materiaal wat erg handig is voor isolatie van binnenuit is minerale wol.
Hebben je spanten echter voldoende ruimte ertussen? Dan is PUR-schuim de betere optie.
Een dak van buitenzijde isoleren
Als je jouw maatwerk of prefab dak volledig wilt renoveren, is het een goed idee om dakisolatie langs de buitenkant van de dakconstructie aan te brengen. Door dit te doen kun je ruimte binnen je dak besparen en tegelijkertijd zorgen voor een doorlopende, gesloten isolatielaag zonder warmte- of koudebruggen.
De populairste soort isolatie die in dit geval wordt toegepast zijn harde, drukvaste isolatieplaten zoals bijvoorbeeld PUR, PIR of XPS. Deze zijn beter isolerend dan dekens van minerale wol en door hun tand- en groefconstructie eenvoudiger te installeren. Het dak op deze manier isoleren wordt ook wel een warm dak genoemd.
Zolder vloer isolatie
Als je denkt aan dakisolatie kun je ook denken aan het isoleren van de vloer van de zolder. Het is eenvoudig om de zolder te isoleren, maar als je ooit de zolder wilt gebruiken, zal je ook het schuine dak, het tentdak of de Franse kap moeten isoleren.
Je kunt in dit geval wel de zoldervloer isoleren als je de zolder nu uitsluitend als opslagruimte gebruikt.
De zolder hoeft in dit geval niet verwarmd te zijn. Hierdoor wordt een kleiner volume beschermd door de isolatie. Door dekens van isolatiemateriaal op de zoldervloer uit te spreiden kun je effectiever verwarmen.
Verschillende soorten dakisolatie
Er zijn verschillende soorten dakisolatie waar je uit kunt kiezen. Iedere soort heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hieronder lichten wij de verschillende soorten toe, zodat je een beter beeld hebt van wat de beste dakisolatie zal zijn in jouw geval. Het is soms ook mogelijk om de soorten te combineren, bijvoorbeeld bij het dak dubbel isoleren.
Steenwol
Steenwol is een soort isolatiemateriaal dat gemaakt wordt van verschillende soorten steen, waaronder diabaas en basalt. Het is een goedkoop isolatiemateriaal dat vrijwel overal te koop is en wordt gebruikt om gebouwen te isoleren tegen de hitte.
Het biedt een zeer goede geluidsisolatie, maar presteert iets minder goed bij het isoleren dan glaswol. Wees voorzichtig met vocht als je delicate dekens als steen- en glaswol gebruikt, want daar kunnen ze niet tegen.
Glaswol
Omdat het iets beter isoleert dan steenwol, wordt soms de voorkeur gegeven aan glaswolisolatie. Een silicaat gevormd uit zand en gerecycled glas heet glaswol. Het is brandvrij. Het is mede daardoor ideaal als isolatiemateriaal.
Bij de omgang met glaswol moet beschermende kleding worden gebruikt omdat het jeuk kan veroorzaken. Er is ook een variant die met aluminium bekleed is, waardoor je hier minder last van hebt.
EPS
Geëxpandeerd polystyreen wordt EPS genoemd. EPS bestaat uit een dunne, witte of soms grijze stof. Omdat EPS gevormd wordt uit polystyreen is het een kunststof. EPS is ook bekend onder andere namen, zoals bijvoorbeeld piepschuim, tempex en PS hardschuim.
De witte stof is gemakkelijk te herkennen als bijvoorbeeld het verpakkingsmateriaal dat gebruikt wordt om een TV of laptop in een doos te bewaren. Zowel EPS platen als parels ervan worden in de bouw gebruikt als isolatiemateriaal.
XPS
Geëxtrudeerd polystyreen wordt XPS genoemd. Met de afkorting XPS wordt in het Engels “Extruded Polystyrene” bedoeld. XPS is vaak blauw van kleur. Hoewel het duurder is dan EPS, isoleert het wel veel beter. Dit materiaal wordt sterk aangeraden voor gebruik in vochtige omgevingen, omdat het daar uitstekend tegen kan.
PUR
PUR Polyurethaan (PUR) is een twee-componenten hardschuim die gespoten wordt, op basis van isocyanaat en polyol. Helaas heeft PUR een aantal zwakke punten, ondanks het feit dat het een uitstekende isolator is en een goede druksterkte heeft.
PIR
Het bekende PUR is aangepast en verbeterd om PIR te vormen. Hoewel PIR een vergelijkbare samenstelling is en bij afwerking een sterke drukvastheid heeft, bevat het ook extra elementen. In werkelijkheid gebruikt PIR iets minder vaak chloriden dan PUR.
Roestvrij staal corrodeert na verloop van tijd door chloriden. PIR heeft daardoor een iets hogere brandveiligheid en isolatiewaarde. Bovendien is PIR duurzamer dan PUR en heeft het een marginaal (iets) hogere druksterkte.
Thermokussen
De term thermokussen verwijst naar isolerende folie of kunststof met luchtkamers. Dit materiaal is vrij prijzig. Het wordt meestal gebruikt als zeer licht isolatiemateriaal onder vloeren of daken.
Het gebruik van de thermokussens vereist meer zorgvuldigheid dan het gebruik van conventionele isolatiematerialen. Dat komt omdat een luchtlek het effect sterk kan verminderen. Dit isolatiemateriaal kan bij allerlei daken toegepast worden, ook bij een spantendak of gordingendak.
Duurzaam isolatiemateriaal
Je hebt ook een paar bijzondere materialen die erg duurzaam zijn en gebruikt kunnen worden voor het isoleren van het dak. Denk hierbij aan chips, cellulose isolatie (papiervlokken), schelpen isolatie, houtwol, kurk, schapenwol en hennep. Hierbij gaat het om ecologische dakisolatie.
De beste dakisolatie op basis van kosten
Een zeer belangrijke overweging bij de zoektocht naar de beste dakisolatie, is de prijs van de dakisolatie. De toegankelijkheid van je dak, de oppervlakte en andere factoren, naast het soort isolatiemateriaal, beïnvloeden hoeveel je klus in totaal zal kosten. Glaswol of EPS-platen zijn de beste opties.
De typische kosten van glaswol en EPS-platen liggen tussen € 20 en € 40 per vierkante meter. Deze prijs is exclusief BTW en installatie. Glaswol is gemakkelijk te snijden en wordt aangeboden in rollen of halfzachte platen, waardoor het erg handig is bij zelf het dak isoleren. Het assortiment EPS-platen is er in verschillende maten en diktes.
De beste dakisolatie op basis van isolatiewaarde
We gebruiken de lambda-waarde om de isolatiewaarde van je dakisolatie aan te geven. Deze waarde geeft aan hoe goed een bepaald product warmte geleidt. Hoe beter een isolatiemateriaal isoleert, hoe lager de lambdawaarde. Daarom is bij het zoeken naar de beste dakisolatie de isolatiewaarde van elk materiaal zeer belangrijk.
Welke isolatie isoleert het beste
Gespoten PUR en harde isolatieplaten zoals PUR en PIR zijn in dit geval de beste optie. Harde isolatieplaten van PUR of PIR en PUR-schuim hebben de laagste lambdawaarden. Ze isoleren dus beter dan conventionele materialen. PUR-schuim wordt professioneel tussen de lagen van je dak gespoten, waar het uitzet om eventuele kieren en naden te bedekken. Je kunt ook isolatieplaten van PUR en PIR gebruiken. Met relatief dunne platen kun je dankzij hun hoge isolatiewaarde toch voldoende thermische isolatie voor je dak verkrijgen.
Wat is een goede Rd-waarde
Om subsidie aan te vragen voor dakisolatie, moet je vaak aan een minimale Rd-waarde van 3,5 voldoen. Hoe hoger de Rd-waarde, hoe beter de isolatiewaarde van je dak is. Het is dus altijd beter om voor een hogere waarde te gaan, maar 3,5 is al voldoende om je huis flink te verduurzamen en goedkoper uit te zijn op je energierekening.
Welk type dakisolatie is voor mij geschikt?
Deze vraag heeft geen gemakkelijke oplossing. Er zijn namelijk verschillende overwegingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste moet je kijken naar de toepassing. Is de binnenkant van je dak al geïsoleerd? Een plat dak dubbel isoleren is soms slim wanneer de oude isolatielaag niet meer aan de moderne normen voldoet.
Als je budget krap is, zijn minerale woldekens een fantastische optie. PUR-schuim en harde isolatieplaten zijn andere alternatieven.
De beste isolatie om te gebruiken bij het isoleren van je dak aan de buitenkant is harde, drukvaste isolatie. Ook de kosten spelen een rol bij het kiezen van de beste dakisolatie. De prijs om je dak te isoleren varieert afhankelijk van het materiaal. Glaswoldekens en EPS isolatieplaten zijn de minst dure materialen. Let op dat de prijs niet alleen afhankelijk is van de aanschafkosten, maar ook voor eventueel onderhoud en reparaties. Het opvragen en vergelijken van dakisolatie offertes is daarom aan te raden.
Bedenk dat ook de installatie van belang is. PUR-schuim is bijvoorbeeld duurder, maar de eenvoudige installatie ervan levert een aanzienlijke besparing op arbeidskosten op. Dit is een vorm van spuitisolatie van het dak.
Houdt ook rekening met de afstand tussen de spanten. Deze factor is namelijk even belangrijk. Hoewel minerale wol buigzamer is, is het nooit een goed idee om dakisolatie tussen de spanten te proppen. Doe je dat wel, dan gaan de isolerende kwaliteiten van het materiaal verloren.
Heb je niet genoeg ruimte om isolatiedekens of -platen diep genoeg tussen de balken te plaatsen? Kies dan tussen spuitisolatie en het laten opdikken van de balken door een vakman.
Is het te isoleren oppervlak ongelijk? Kies dan liever geen harde isolatieplaten. Net als spuitisolatie kunnen flexibele isolatiedekens gebruikt worden om oneffen oppervlakken te bedekken.
Woning laten isoleren: gratis offertes!
Wil je jouw woning optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde isolatie-experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.