Bitumen verwijderen | Wanneer moet je bitumen verwijderen?
Ga je binnenkort een bitumen dak vervangen? In de loop van de jaren moet een bitumen dak veel doorstaan. Denk bijvoorbeeld aan neerslag en uv-straling. Daarom is regelmatig onderhoud van je dak essentieel. Ben jij benieuwd hoe je bitumen moet verwijderen? En wanneer dit precies moet gebeuren?
Een bitumen dak vervangen
Wanneer een bitumineus dakbedekkingssysteem vervangen moet worden, is dat afhankelijk van een aantal variabelen. Zonlicht vermindert bijvoorbeeld de levensduur ervan.
Als gevolg zal je dak minder snel gerepareerd moeten worden als het vaak in de schaduw ligt in tegenstelling tot de zon.
Wanneer je het bitumen moet vervangen hangt ook af van de kwaliteit van het bitumen. Wanneer een bitumen dak dreigt te lekken of wanneer er aanzienlijke of voortdurende schade is, moet het vervangen worden.
Wanneer moet je bitumen verwijderen?
Wanneer reparaties of onderhoud aan de dakbedekking of onderconstructie nodig zijn, is het raadzaam eerst de oude bitumen dakbedekking te verwijderen voordat de nieuwe bitumen dakbedekking wordt aangebracht.
Als het probleem bij de wortel wordt aangepakt, is je kans op een geslaagde dakreparatie het grootst. Je voorkomt dan dat het probleem zich opnieuw voordoet of verdere gebreken ontwikkelt.
Zelf bitumen dakbedekking verwijderen
Je kunt ervoor kiezen om bitumen dakbedekking zelf te verwijderen. Dit is een stuk voordeliger dan een specialist inhuren.
Let er bij het zelf verwijderen van bitumen dakbedekking op dat je veilig te werk gaat en dat je op een grote hoogte aan het werk bent.
Houd daarom goed rekening met veiligheidsmaatregelen.
Verder hebben wij nog enkele tips voor je wanneer je zelf aan de slag gaat met het verwijderen van bitumen. Je leest ze hieronder.
Houd rekening met afval
Is het nodig om het afval af te voeren? Dan moet je rekening houden met extra kosten. Oude mastiek dakbedekking moet bijvoorbeeld apart worden afgevoerd bij je plaatselijke afvalverwerker, omdat het als chemisch afval wordt beschouwd.
Neem contact op met je gemeente om te weten te komen hoe je het afval moet afvoeren. Zorg ervoor dat je een plan hebt voor het wegwerken van je oude dakbedekking.
Ga je de dakbedekking zelf afvoeren? Om dit goed te laten verlopen, is het aan te raden om de plaatselijke recyclage-inrichting te vragen welke materialen, zoals bijvoorbeeld hout, je moet scheiden.
Heb je veel afval? Dan kan het laten afvoeren ervan een verstandige keuze zijn. Een eventueel te huren bouwcontainer kan voor je deur worden afgeleverd en worden opgehaald zodra je klaar bent. Door dit te doen, garandeer je dat je meteen kunt beginnen met het installeren van nieuwe dakbedekking.
Maak een stappenplan
Als je zelf bitumen gaat verwijderen is het aan te raden om een stappenplan te maken. Willekeurig slopen vergroot de kans dat de dakbedekking wordt beschadigd.
Ga bij het verwijderen van een dak stap voor stap te werk. Verwijder eerst alle losse ballast, zoals grind en stenen.
Verwijder vervolgens onderdelen zoals daktrimmen en ventilatieopeningen. Haal eventuele airco-apparatuur op het dak ook weg.
Verwijder dan de dakbedekking in niet al te grote stukken om het optillen te vergemakkelijken. Veeg je dak na het verwijderen van de bitumen grondig schoon.
Zolang het oppervlak vlak is en het beschadigde hout toegankelijk is voor herstel, hoeft het dak niet brandschoon te zijn.
Afhankelijk van het soort dakbedekking kan het op verschillende manieren bevestigd zijn. Zo kan bitumen bestaan uit een of meer lagen die in de loop der tijd zijn aangebracht.
Begin met een scherp instrument en wrik dan stukken los. Lukt het niet met de hand, gebruik dan bijvoorbeeld een schop om goed onder de dakbedekking te komen. Zorg er wel voor dat je grondig te werk gaat en niet per ongeluk het dakbeschot beschadigt wanneer je met een schop bezig bent.
Het zou zonde zijn als je meer schade aan het dak aanbrengt, aangezien dit dan ook verholpen zal moeten worden. Na het verwijderen van alle bitumen en het eventueel repareren van het dak kun je aan de slag met het plaatsen van een nieuwe laag bitumen dakbedekking of een andere soort dakbedekking naar keuze.
Je kunt deze werkzaamheden ook door een specialist uit laten voeren.