Na isoleren dak | Hellend of plat dak | Verbeter je dakisolatie

Als je een dak na-isoleert, voeg je meer isolatie toe aan een reeds op het dak aanwezig is. Dit doe je meestal omdat er nog niet voldoende isolatie aanwezig is of omdat de isolatie die er is niet voldoet aan de criteria voor dakisolatie. Door het na-isoleren van je dak kan je veel besparen op je energierekening.

na isoleren dak

Waarom zou een geïsoleerd dak na-isolatie nodig hebben?

Je verspilt veel warmte als je dak van verouderd isolatiemateriaal is voorzien. In zo’n geval is het opnieuw isoleren van een oud dak dat al eerder geïsoleerd is heel voordelig. Een nieuwe, dikkere laag dakisolatie van moderne materialen van goede kwaliteit kan de verwarmingskosten aanzienlijk verlagen. Het meest belangrijke onderdeel van een huis dat warmte naar buiten kan laten ontsnappen is immers het dak. Zo gaat er vaak 30% van de warmte verloren via het dak. Door dit warmteverlies tegen te gaan met goede isolatie kun je de energiekosten al snel tot 30% verlagen. Dit is niet alleen beter voor de portemonnee, maar ook nog eens beter voor het milieu.

Veel voordelen na-isoleren daken

Je kunt de kosten van het opnieuw isoleren van het dak vaak binnen vijf jaar terugverdienen. Dit maak het na-isoleren erg aantrekkelijk. Het is daarnaast ook altijd aan te raden het dak opnieuw te isoleren als delen van het huis ‘s winters te kil zijn om in te wonen. De zolder isoleren kan bijvoorbeeld een goed idee zijn wanneer het er snel koud wordt. Als je dak voldoende geïsoleerd is, wordt ook het binnenklimaat van je huis beter. De warmte wordt in de zomer buiten gehouden en de kou in de winter. Het thermisch comfort wordt verbeterd omdat de temperatuur in huis stabieler is. Door dit te doen verbeter je dus de leefomstandigheden in huis.

Waardeverhogend

Nog een voordeel van het na-isoleren van een dak is dat je direct de waarde van je huis er mee verhoogt. Hoe hoger de energiescore op het energieprestatiecertificaat (EPC), hoe beter de isolatie van het dak. Bovendien verkoopt een huis met goede isolatie sneller. Het is ook een stuk goedkoper om opnieuw van binnenuit te isoleren dan nieuwe dakplaten aan te moeten brengen.

Het na-isoleren van een hellend dak

Een hellend dak kan van binnenuit of van buitenaf geïsoleerd worden.

Hoe een schuin dak van binnenuit na-isoleren

Als je een hellend dak van binnenuit gaat na-isoleren begin je met de dakbedekking, dan het onderdak, dan de dakisolatie en dan het dampscherm. Extra isolatie kan gemakkelijk van binnenuit worden toegevoegd aan het zadeldak. De meest gebruikte isolatiematerialen hiervoor zijn isolatiewol, isolatieplaten en gespoten isolatie.

Welke isolatie gebruiken

Als er een onderdak is, is de meest populaire aanpak om verdere isolatie toe te voegen met glaswol. De isolatiewol wordt tussen de kepers aangebracht en het hele nieuwe isolatieoppervlak wordt bedekt met een dampscherm. Zijn de kepers niet diep genoeg voor het aanbrengen van meer isolatie of neemt de huidige isolatie te veel ruimte in? Door latten tegen de spanten te schroeven kun je de kepers ophogen. Er kan ook een nieuw frame worden gebouwd met de bredere gordingen als basis.

Isolatieplaten

Er kunnen ook isolatieplaten van PUR of PIR dakisolatie op de kepers worden geschroefd. Isolatieplaten hebben het voordeel dat er minder isolatiedikte nodig is om hetzelfde effect te hebben als bij isolatiewol. Bij isolatieplaten is meestal ook al een dampscherm aanwezig. Ze zijn hierdoor onmiddellijk dampdicht na installatie, zodat je geen extra dampscherm nodig hebt. Wees je ervan bewust dat er naden of gaten in isolatieplaten kunnen zitten. Het is belangrijk om deze zorgvuldig af te plakken of op te vullen met isolatieschuim.

PUR spuitisolatie

Een ander alternatief is om PUR isolatie op je dak te spuiten. Je kunt deze isolatie rechtstreeks op de dakpannen of tussen de balken aanbrengen. Spuitisolatie heeft het grote voordeel dat er een doorlopende isolatielaag ontstaat die alle kieren en spleten stevig opvult. Daardoor is het uitstekend beschermd tegen koudebruggen en is het ook waterdicht. Een dampscherm is niet nodig omdat PUR-schuim van nature dampdicht is.

Denk aan het bestaande dampscherm

De binnenzijde van een schuin dak isoleren kan gemakkelijk gedaan worden. Je moet echter wel rekening houden met het huidige dampscherm dat al aanwezig is wanneer je na-isoleert. Waarom? Een dampscherm houdt vocht buiten het isolatiemateriaal en is dampdicht. Daarentegen laat de doorlaatbaarheid van het onderdak vocht in het isolatiemateriaal er doorheen ontsnappen.

De nieuwe isolatielaag komt klem te zitten tussen twee dampschermen als je een dampscherm en een extra isolatielaag naast elkaar plaatst. Natte isolatie kan hierdoor ontstaan doordat eventueel condensvocht in het isolatiemateriaal wordt opgesloten en niet kan verdampen. Het is raadzaam om natte isolatie te vermijden omdat het zijn isolerende eigenschappen dan verliest. Gelukkig is er een oplossing. Het oude dampscherm moet worden verwijderd of doorboord om een nieuwe laag isolatie en dampscherm aan te kunnen brengen. Dit zal het vocht door de verouderde onderlaag en dampscherm laten gaan.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met isolatie-experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk dakisolatie offertes

Hoe hellend dak van buitenaf na-isoleren

Een hellend dak kan niet van binnenuit geïsoleerd worden zonder een onderdak. Tussen het isolatiemateriaal en de dakbedekking zorgt het onderdak namelijk voor een beschermlaag. Zonder onderdak bestaat de kans dat er water naar binnen lekt en de isolatie aangetast kan worden. Het verdient in die situatie de voorkeur om je dak van buitenaf te isoleren.

Buitenzijde van de draagconstructie

Er zijn twee methoden om dit te doen. De eerste manier is een sarkingdak. Bij deze techniek worden de isolatieplaten aan de buitenkant van de draagconstructie van het dak bevestigd. De doorlopende isolatielaag en de afwezigheid van koudebruggen zijn belangrijke voordelen ten opzichte van binnenisolatie.

Er is daarnaast geen verkleining van de ruimte onder het dak, omdat alles van buitenaf geïsoleerd wordt. Het enige nadeel is dat de dakbedekking volledig moet worden verwijderd, zodat alleen de kepers en gordingen overblijven. Uiteraard is deze na-isolatietechniek een interessante optie als er toch nieuwe dakbedekking nodig is.

Kant en klaar dakelementen

Je kunt ook dakelementen gebruik om van buitenaf te na-isoleren. De isolatie, kepers, onderdak en binnenafwerking zijn al ingebouwd in deze dakelementen, die al volledig op maat gemaakt zijn. Deze panelen omsluiten zo volledig de hoogte van het dak.

Zodra ze op de gordingen zijn gezet, worden ze in elkaar gezet tot het dak helemaal dicht is. Het enige wat nog moet gebeuren is het leggen van de dakbedekking, omdat alle onderdelen al in de dakbedekkingsdelen zijn opgenomen.

Het na-isoleren van een plat dak

Je kan een plat dak dubbel isoleren. Net als bij een schuin dak isoleren kan dit aan de binnenkant, maar de dakisolatie kan ook via de buitenzijde.

Een plat dak van buitenaf na-isoleren

De beste isolatie bij een plat dak is van buitenaf. Hiervoor kan een warm dak of een omgekeerd dak worden gebruikt. Bij een warm dak wordt de isolatie onder de waterdichting op de draagvloer van het dak geplaatst. Omdat de dakconstructie deel uitmaakt van de isolerende schil, warmt deze met de woning mee op. Daardoor is de dakconstructie beter bestand tegen temperatuurwisselingen en breekt of scheurt de dakvloer niet.

Warm dak of omgekeerd dak

Je hebt twee opties als het gaat om oude platte daken, je kunt de oude dakbedekking eraf halen of een volledig nieuw warm dak op de aanwezige platte dak dakbedekking plaatsen. In dat geval dient de oude dakbedekking als dampscherm. Een omgekeerd dak beschermt de bestaande dakbedekking door er isolatie op te plaatsen. Een laag ballast, bestaande uit tegels, grind of keien, wordt bovenop de isolatie gelegd. Deze laag stabiliseert de isolatie en beschermt deze ook gelijk tegen temperatuurwisselingen. Hoewel deze aanpak duurder is dan een warm dak, kan de huidige dakbedekking wel behouden blijven, wat een voordeel is.

Duodak

Je hebt ook nog de keuze voor een duodak. De combinatie van een warm en een omgekeerd dak staat bekend als een duodak en is in feite een vorm van het dak dubbel isoleren. Wordt de warm dak theorie gebruikt om je platte dak te isoleren? Dan is het aan te raden om het dak na te isoleren met het principe van het omgekeerde dak. De huidige dakbedekking wordt dan bedekt met een extra laag isolatie, gevolgd door een laag ballast. De voordelen van beide isolatietechnieken worden op deze manier gecombineerd.

Een plat dak van binnenuit na-isoleren

Een plat dak kan ook van binnenuit geïsoleerd worden. Je noemt het dan een koud dak. Deze aanpak wordt minder vaak aangeraden. Bij een koud dak zit de isolatie onder of tussen het dakbeschot. Daardoor wordt de dakconstructie blootgesteld aan temperatuurwisselingen en warmt het niet op binnen de isolatielaag. Dit verhoogt de kans op rotting, schade en vochtproblemen. Bovendien is een plat dak van buitenaf dampdicht. Daardoor neemt de kans op interne condensatie toe, omdat het vocht binnenin niet kan ontsnappen. Vergeet niet dat voor het aanbrengen van de isolatie de binnenafwerking van het dak verwijderd moet worden.

Aandachtspunten bij het na-isoleren van een dak

We hebben het al even kort genoemd, maar er zijn verschillende dingen waar je aan moet denken tijdens het na-isoleren van een dak. Het isoleren van daken kan van binnenuit of van buitenaf gebeuren. Dampremmende lagen, ook wel dampschermen genoemd, worden vaak toegepast. Om vochtproblemen te voorkomen moet je goed opletten waar deze laag zich bevindt. Je kunt gemakkelijk van binnenuit isoleren als je dak gewoon een dampscherm heeft aan de buitenkant van de houten dakplanken. Zo niet, dan kun je het dak van buitenaf isoleren.

Grote klus

Let er wel op dat dit een grote klus is. Voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal moeten de dakpannen en panlatten verwijderd worden. Aan de buitenkant lijkt je dak uiteindelijk dikker. Het voordeel hiervan is wel dat de binnenruimte van je huis behouden blijft. Als er een dampscherm is dat de buitenkant van het dakbeschot bedekt, wees dan extra voorzichtig. Het dakbeschot zou tussen twee dampdichte lagen worden ingekapseld als er van binnenuit isolatie wordt aangebracht. De opbouw van je dak loopt dan het gevaar houtrot te ontwikkelen.

Je kan ervoor kiezen het dak zelf te isoleren. Zorg er dan voor dat je weet waar je rekening mee moet houden om problemen zoals houtrot te voorkomen.

Dakisolatie laten plaatsen: gratis offertes!

Wil je jouw dak optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde dakisolatie experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?
2*. Wat is de dakhelling?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes
Bespaar nu met na isoleren dak offertes, Gratis! ►