Grind op plat dak | Ontdek alle mogelijkheden
Grind op een plat dak, ook wel ballastgrind genoemd, wordt vaak gebruikt als ballast op een plat dak omdat het voorkomt dat de dakbedekking Grind op een plat dak, wordt vaak gebruikt als ballast op een plat dak omdat het voorkomt dat de dakbedekking eraf vliegt bij harde wind.
Waarom grind op een plat dak plaatsen?
Grind op een plat dak fungeert onder andere als essentiële ballast tegen wind en neerslag. Het vergemakkelijkt de afwatering en voorkomt dat de dakbedekking losraakt bij zware windstoten. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over steentjes die van het dak vallen zodat er geen daklekkage door storm ontstaat. Dit grind heeft namelijk bijzondere toepassingen die ervoor zorgen dat alles op de juiste plaats blijft liggen.
Voordelen van dakgrind
Naast bovenstaande voorbeelden zijn er nog andere voordelen van het gebruik van dakgrind. Naast het geven van extra gewicht aan je platte dak zorgt grind op een plat dak ook voor bescherming tegen UV-straling.
Aantasting door het weer en warmte
De aantasting van je platte dak wordt sterk beïnvloed door het weer. Het is nodig om de blootstelling aan de UV-straling van de zon te beperken, afhankelijk van het soort dakbedekking. De levensduur ervan wordt sterk verkort door de schadelijke UV-stralen van de zon. De helderheid van de zon en de UV-straling zijn twee versterkende variabelen die het mogelijk maken dat de temperatuur op het dak af en toe oploopt tot wel 70 of 80 graden Celsius.
Levensduur van je dak
Dit heeft natuurlijk ook gevolgen voor de levensduur van je dak. De oorspronkelijke dakbedekking kan door deze hoge temperaturen uitdrogen, losraken of splijten. Het risico op lekkage neemt daardoor toe. Het is aan te bevelen het platte dak te bedekken met een laag grind of stenen om dit te voorkomen.
Ruimte onder het dak wordt beschermd
Nog een voordeel is dat het onder het dak minder warm zal worden. Dit komt doordat de ruimte onder het dak beschermd wordt tegen de warmte doordat het grind de opwarming van het dak tegengaat. Hierdoor is de ruimte een stuk aangenamer in de zomer. In de winter zorgt dakgrind er daarnaast voor dat het dak sneller afkoelt. Het grind kan de warmte die uit het dak komt beter opvangen, waardoor het dak minder snel af zal koelen en het binnen dus wat behaaglijker blijft.
Grind op bitumen of EPDM dakbedekking
Afhankelijk van het bedekkingsmateriaal is voor platte daken een specifieke bedekkingslaag wel of niet nodig. Bij het gebruik van bitumen is het toevoegen van een grindlaag een zeer populaire keuze, maar bij het gebruik van EPDM worden zelden afwerklagen toegevoegd.
Alternatief voor bescherming van de zon
Wordt EPDM gebruikt voor de afwerking van je dak? Dan heeft het dak dus nooit een extra laag grind of shingles nodig om het tegen de zon af te schermen. Dit komt doordat EPDM dakbedekking uit zichzelf volledig UV-bestendig is.
Extra gewicht of ballast toevoegen
De EPDM folie wordt soms los op het dak gelegd. In zo’n situatie is het toevoegen van wat extra gewicht nodig om je dak op zijn plaats en storm- en windbestendig te houden. In dit geval gebruik je dus wel een laag grind of een laag shingles.
Bitumencoating
Grind dient echter wel een cruciaal doel bij bitumen dakbedekking. Door UV-straling tegen te houden wordt dankzij grind op het dak voorkomen dat de bitumenlaag uitdroogt of gaat scheuren. Dit is vooral duidelijk bij oudere bitumen platte daken, omdat nieuwere versies van het bitumen materiaal al APP (Atactisch PolyPropyleen) bevatten. De bitumencoating wordt dankzij dit soort elastische kunststof elastisch en minder gevoelig voor UV-straling.
Plat dak met grind en een dakterras
Een uitstekende methode om van daken die nog niet optimaal benut worden een aangename en comfortabele plek te maken is het aanleggen van een dakterras. Met een beter uitzicht op de stad of omgeving en een goed uitzicht op de ondergaande zon is het vergezicht bij een dakterras vaak bijzonder mooi. Hierdoor kan een dakterras een prachtige aanvulling op of vervanging van een tuin zijn.
Zonnepanelen op plat dak met grind
Zonnepanelen op een plat dak met grind kunnen een goede oplossing zijn voor duurzame energieopwekking. Het grind dient als ballast en zorgt voor stabiliteit voor de zonnepanelen zonder dat er extra bevestigingen nodig zijn. Dit type installatie maakt het simpeler om de panelen te plaatsen en te onderhouden. Het grind kan ook helpen bij de afwatering en warmteafvoer, waardoor de werking van de zonnepanelen verbeterd kan worden.
Grindmatten plaatsen
Maar ook bij gebruik als dakterras zal de goed dakbedekking beschermd moeten worden. omdat het verplaatsen van meubels en het lopen de dakbedekking eronder kan beschadigen. Gelukkig is daar een praktische oplossing voor, namelijk het plaatsen van grindmatten onder het grind. De grindmatten vormen een mooie, stevige laag om tafels en stoelen op te zetten en voorkomen tegelijkertijd dat de stenen door de dakbedekking worden gedrukt. Het grind zorgt in dit geval ook gelijk voor een prachtig decor voor ontspanning of het aansteken van de grill op een mooie zomeravond.
Aan welke normen moet het grind op een plat dak voldoen?
De meest cruciale voorwaarde van grind op een plat dak is dat de vorm van het grind rond is. Gespleten of recht grind is niet aan te bevelen, omdat de scherpe randen ervan de dakbedekking kunnen doorboren en een lek kunnen veroorzaken. Bovendien mag grind het niet te fijn zijn, want dat kan de dakbedekking ook beschadigen. Bovendien moet de neerslag vrij kunnen afvloeien of draineren.
Plassen op het dak laten staan
Op deze manier voorkom je dat er plassen water op het dak blijven staan, wat weer kan lijden tot waterschade in en onder het dak. Zo kom je niet voor vervelende dure reparaties te staan, zoals in het ergste geval het vervangen van het platte dak. Door te kiezen voor het juiste grind zorg je ervoor dat het water van het plat dak na een regenbui gelijk weg kan stromen in de richting van de waterafvoer om daklekkage te voorkomen.
Zeefgrootte
De ideale zeefgrootte van grind op een plat dak is 16/32 mm. Bij gebruik van grindplaten kan een kleinere maat, zoals 8/16 of 16/25, gekozen worden. Maar wat betekent deze zeefgrootte nu eigenlijk? Stel je hebt een zeefgrootte van 16/32 mm. In dit geval is de kleinste korrel rond de 16 mm groot in diameter. De grootste korrel is in dit geval rond de 32 mm groot in diameter. Verder wordt er geadviseerd om lagen te gebruiken die minstens 4 cm dik zijn.
Welke soorten grind zijn goed als dakgrind voor platte daken?
Als je op zoek gaat naar grind voor op een plat dak heb je de keuze uit verschillende soorten grind. Al deze grindsoorten zijn rond en zijn dus niet split. De meest populaire en bekende vorm van grind voor deze functie is Moräne grind.
Dakgrind of kiezels
Dit grind is erg goed geschikt voor dakbedekking bij een plat dak, het is echter niet de enige keuze. Dakgrind hoeft niet per se aantrekkelijk te zijn als het alleen praktisch is, maar als je het dak wilt gebruiken als dakterras of vaak van bovenaf ziet, mag je natuurlijk ook kiezen voor een grindsoort die wat meer sfeer met zich meebrengt. Hieronder lichten wij enkele soorten grind voor op een plat dak kort toe.
Alpengrind
Alpengrind heeft een mooie kleurencombinatie en een sterk afgeronde vorm. Alpengrind heeft vaak de maat van 8/16, waardoor het perfect is voor gebruik als dakgrind.
Zwarte strandkiezel
Ga je liever voor een wat meer modern uiterlijk? Dan is de zwarte strandkiezel misschien een goede optie. Deze steen is vrij rond en heeft een prachtige donkere antraciete tint. Voor gebruik als dakgrind is het er in verschillende maten verkrijgbaar, zoals bijvoorbeeld 8/16 of 15/25. Zwart dakgrind staat voornamelijk bij moderne en industriële huizen erg mooi vanwege het donkere uiterlijk.
Cordoba grind
Cordoba grind is een siergrind in een prachtige beige kleur. Een plat dak kan veel baat hebben bij het gebruik van cordoba grind vanwege deze lichte kleur. Cordoba grind heeft vaak een grootte van 12/18.
Moräne grind
We hebben deze grindsoort al even kort benoemd, het Moräne grind. Veel daken zijn van deze grindsoort voorzien vanwege de mooie bonte kleurenmix. Moräne grind is daarnaast ook de voordeligste vorm die als grind op daken wordt gebruikt. Dit grind is vrij bolvormig en komt in een combinatie van verschillende kleuren.
Grind aanbrengen op een dak
Het aanbrengen van grind op daken is vaak best wel veel werk. Dit komt doordat het vrij moeilijk is om grote hoeveelheden dakgrind op een hoger gelegen plaats zoals een dak aan te brengen. Het is dan ook een uiterst arbeidsintensieve en zware klus om handmatig uit te voeren, als je besluit het zelf te doen of iemand in te huren om het te doen.
Dakgrind blazen
Gelukkig zijn er snelle en eenvoudige manieren om efficiënt dakgrind op de ideale daken aan te brengen. Dakgrind blazen is één van deze manier. Dakgrind blazen een andere naam voor deze methode om het grind op het dak aan te brengen. Deze taak kan snel en effectief worden uitgevoerd met behulp van een blazer (vrachtwagen). Dit voorkomt onnodige zware inspanning.
Oud dakgrind verwijderen
Er kan water op het dak blijven staan als het grind in de loop der tijd mos of humus vervuiling heeft ontwikkeld. Lekkages en vochtige plekken kunnen het gevolg zijn van de waterafvoervertraging. Het dakgrind moet dan vervangen worden. Met een schop kun je het grind naar beneden afvoeren door er emmers mee te vullen terwijl je het van het dak verwijdert.
Hoe pak je het aan?
Dit vereist voorzichtigheid omdat grindstenen zich aan het bitumen kunnen hebben gehecht. De hitte van de zon kan dit veroorzaken. Verwijder in dat geval deze grindsteentjes niet, als je dat wel doet kan er namelijk een lek ontstaan. Het is aan te raden om in dit geval een sterke bezem te gebruiken om het grind bij elkaar te vegen, omdat je zo voorkomt dat je onbedoeld versmolten deeltjes losmaakt. Gebruik nooit een hark om het grind te verzamelen.
Veel gestelde vragen
Hoe lang gaat een plat dak met grind mee?
Is grind op een plat dak nodig?
Wat is de functie van grind op plat dak?
Hoeveel grind per m2 bij een plat dak?
Offerte voor grind op een plat dak
Wil jij grind op je dak laten leggen? Vraag hier vrijblijvend offertes aan.