Wat is stucwerk? | Soorten, kosten en voor- en nadelen
Stucwerk geeft de muren en plafonds een strakke uitstraling. Wist je dat het bovendien brandvertragend en isolerend kan werken? Kortom, goed stucwerk maakt de ruimte echt af. Wat valt er allemaal onder stucwerk, wat is de prijs en welke voor- en nadelen zijn er? Ontdek het in dit artikel!
Wat valt er onder stucwerk?
Met stucwerk kun je de muren en plafonds in je woning mooi afwerken. Er zijn verschillende soorten stucwerk waaruit je kunt kiezen. We hebben enkele veelgebruikte soorten in onderstaande alinea’s verder uitgewerkt.
1. Glad stucwerk
Glad stucwerk zorgt er vanzelfsprekend voor dat de muren en plafonds glad en egaal worden. Het zorgt voor een strak en modern resultaat. Bovendien kan glad stucwerk nog verder afgewerkt worden. Zo kan het geschilderd of behangen worden.
2. Decoratief stucwerk
Zoals de naam al doet vermoeden, zorgt decoratief stucwerk voor een decoratieve en unieke uitstraling in huis. Dit stucwerk heeft een unieke afwerking waarbij je kunt kiezen uit diverse structuren. Zo zijn Beton ciré en Tadelakt voorbeelden van decoratief stucwerk die steeds vaker voorkomen.
3. Spachtelputz met structuur
Spachtelputz is een sierpleister die bestaat uit een korrelstructuur. Je kunt zelf de korrelgrootte kiezen, deze verschilt van 0,5 mm tot 2,5 mm. Zo kun je zelf bepalen of de muren en plafonds een afwerking met grove of juiste fijne korrelstructuur krijgen. Het stucwerk wordt met de hand aangebracht en is in verschillende kleuren mogelijk. Een voordeel is dat het snel droogt.
4. Spackspuitwerk
Spackspuitwerk wordt gespoten aangebracht. Eerst wordt het oppervlak glad gemaakt en worden kleine oneffenheden weggewerkt. Daarna wordt er een tweede laag aangebracht en kan er structuur worden toegevoegd. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een afwerking met grove of fijne korrel. Het voordeel van deze manier van stucwerk is dat het relatief goedkoop is ten opzichte van andere manieren en het snel aangebracht kan worden.
5. Grof granol stucwerk
Granol stucwerk is een sierpleister die voornamelijk vroeger werd gebruikt. Het stucwerk kenmerkt zich door de unieke en grove structuur die wat weg heeft van een boomschors of waaiervorm.
6. Leemstuc
Leemstuc is stucwerk dat bestaat uit klei, silt en zand. Het is een duurzaam product doordat het gemaakt is van natuurlijke materialen. Het kan afgewerkt worden in verschillende kleuren. Een groot voordeel is dat leemstuc zowel vochtregulerende als isolerende eigenschappen heeft.
Wat is het verschil tussen stucwerk en pleisterwerk?
Stucwerk en pleisterwerk zijn veelvoorkomende afwerkingstechnieken in de bouwsector, die vaak met elkaar worden verward. Niettemin verschillen ze in materialen en hebben ze elk hun eigen unieke eigenschappen.
- Stucwerk: Dit bestaat uit een mengsel van kalk, zand, water en soms nog andere materialen. Het kan worden toegepast voor zowel functionele als decoratieve doeleinden, zoals graffito of Venetiaans stucwerk. Bovendien kan stucwerk dienen als bescherming tegen vocht en bijdragen aan een betere isolatie van muren.
- Pleisterwerk: Dit bestaat uit een traditioneel mengsel van gips, water en soms zand. Pleisterwerk wordt aangebracht om muren en plafonds glad en egaal te maken voordat ze worden geschilderd, betegeld of behangen.
Wat zijn de kosten van stucwerk?
De gemiddelde kosten van stucwerk lopen erg uiteen en liggen tussen de € 8 en € 140 per m². De verschillende soorten stucwerk hebben allemaal hun eigen kostenplaatje. Spackspuitwerk is vaak de goedkoopste optie. Gestructureerde afwerkingen zoals Tadelakt en Beton ciré zijn vaak het prijzigst. Het type stucwerk speelt dus een grote rol in de kosten. Daarnaast is het belangrijk op te merken dat elke stukadoor zijn eigen prijs hanteert. Dit betekent dus dat de kosten per stukadoor kunnen verschillen.
De voordelen en nadelen van stucwerk
Het gebruik van stucwerk kent zowel voordelen als nadelen. Wat levert het je op om je muren en plafonds te stuccen en waar moet je juist rekening mee houden? We hebben de voor- en nadelen op een rij gezet.
Voordelen van stucwerk
De voordelen van stucwerk zijn:
- Decoratief: Stucwerk kan in verschillende stijlen worden aangebracht. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een strakke uitstraling, maar ook voor decoratief stucwerk en traditionele texturen.
- Lange levensduur: Wanneer stucwerk professioneel is aangebracht, kan het vele jaren probleemloos meegaan. Daarnaast beschermt het de onderliggende oppervlakken tegen slijtage.
- Vochtbestendigheid: Er zijn stucwerk soorten die vochtbestendig zijn. Zo heeft kalkstucwerk natuurlijke schimmelwerende eigenschappen. Het materiaal is daarom uitermate geschikt voor vochtige omgevingen zoals kelders, badkamers en keukens.
- Thermische isolatie: Stucwerk heeft vaak thermische kenmerken wat kan bijdragen aan de thermische isolatie van de woning. Het zorgt ervoor dat de energie-efficiëntie verbeterd wordt en de kosten voor het verwarmen of verkoelen van de woning verlaagd worden.
- Flexibiliteit: De flexibiliteit van stucwerk maakt het mogelijk om het materiaal naadloos aan te brengen op onregelmatige oppervlakken, waardoor het geschikt is voor verschillende soorten architectonische ontwerpen.
- Akoestische eigenschappen: Door de akoestische eigenschappen van stucwerk kan geluid worden geabsorbeerd, waardoor de ruimte minder luidruchtig wordt en ongewenste geluiden verminderd kunnen worden.
- Brandwerendheid: Er zijn stucmaterialen die brandwerende eigenschappen hebben. Dit betekent dus dat ze eventuele verspreiding van vuur sterk kunnen vertragen en de veiligheid van de woning kunnen vergroten.
Nadelen van stucwerk
De nadelen van stucwerk zijn:
- Kosten: Het aanbrengen van stucwerk kan, afhankelijk van het type stucwerk, de kwaliteit, de omvang van het project en de arbeidskosten, erg prijzig zijn.
- Beperkte reparatiemogelijkheden: Het repareren van stucwerk wordt doorgaans als een complexe opgave beschouwd en is daardoor erg beperkt.
- Langere installatietijd: Het aanbrengen van stucwerk heeft in sommige gevallen veel tijd nodig. Dit komt doordat het ontwerp vaak uit gedetailleerde texturen bestaat en het langer duurt om dit op de juiste manier aan te brengen.
Zelf stuccen of laten doen?
Gezien de complexiteit van het stuccen van muren, wordt het over het algemeen sterk aangeraden om de klus over te laten aan een stukadoor in plaats van zelf te stuccen. Een professionele stukadoor beschikt namelijk over veel ervaring en vaardigheden om het stucwerk op de juiste manier aan te brengen. Daarnaast is de klus erg tijdrovend, waardoor zelf doen veel tijd kan kosten.
Stappenplan stucwerk aanbrengen
Wanneer een stukadoor het stucwerk gaat aanbrengen, zijn er verschillende stappen die gevolgd moeten worden. We hebben dit stappenplan hieronder uitgelegd.
Stap 1. Voorbereiding van de ondergrond
De ondergrond moet schoon en droog zijn voordat het stucwerk aangebracht kan worden. De stukadoor begint dus met het reinigen van de ondergrond. Indien nodig wordt de ondergrond geschuurd en wordt eventuele schade gerepareerd. Zo kunnen gaten opgevuld worden met vulmiddel.
Stap 2. Primer aanbrengen
Om ervoor te zorgen dat het stucwerk goed hecht, wordt er een primer aangebracht op de ondergrond. Het is hierbij belangrijk dat de primer gelijkmatig over het oppervlak wordt verdeeld en daarna goed droogt.
Stap 3. Stucmateriaal mengen
Voordat het stucwerk aangebracht kan worden, moet het stucmateriaal eerst gemengd worden met water. Wat hierbij belangrijk is, is dat het een goed gemengde, gladde massa wordt. Er moet dus lang genoeg gemengd worden om het stucwerk klaar te maken.
Stap 4. Materiaal aanbrengen
Vervolgens wordt het stucwerk aangebracht op de muur of het plafond met een stucspaan. Om oneffenheden te egaliseren, wordt het volledig gladgestreken over het oppervlak. Daarna is het belangrijk dat het stucwerk gaat droogt voordat het oppervlak wordt afgewerkt.
Stap 5. Afwerking van het stucwerk
Indien nodig, wordt het gedroogde stucwerk geschuurd met fijn schuurpapier. Daarna kan het oppervlak afgewerkt worden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om het stucwerk te laten behangen of verven.
Hoe dik moet de stuclaag zijn?
De benodigde dikte van het stucwerk is van meerdere factoren afhankelijk. Denk hierbij aan het type stucwerk, de ondergrond en de gewenste afwerking. De dikte varieert van 1 mm tot 10 cm. Het is belangrijk om de juiste dikte te gebruiken. Te dik stucwerk zorgt voor een lange droogtijd en zal zwaar worden. Stucwerk kan gaan afbrokkelen wanneer de dikte niet goed genoeg is.
Veelgestelde vragen
Wat zijn de populairste soorten stucwerk?
Kun je stucen met kleur?
Stucwerk laten aanbrengen: kosteloze offertes
Wil je nieuw stucwerk laten aanbrengen in je woning? Schakel dan een ervaren stukadoor in. Vul ons formulier in en ontvang geheel vrijblijvend diverse offertes op maat van specialisten in de buurt. Vergelijk de prijzen en bespaar op stucwerk!