Woning verkopen en terughuren | Voordelen
Het verkopen en terughuren van je eigen woning heeft verschillende voordelen. Hoe gaat dat proces in zijn werk? En zijn er zaken waar je rekening mee moet houden?
Waarom je huis verkopen en daarna huren?
De voornaamste reden waarom huiseigenaren ervoor kiezen om een woning te verkopen en terug te huren is het verzilveren van de overwaarde. Zo kun je gebruikmaken van de waarde van een woning zonder te verhuizen.
In de praktijk wordt vaak van deze constructie gebruikgemaakt na een scheiding of voor een naderend pensioen.
Kan ik mijn overwaarde vrij besteden?
Het geld dat je overhoudt na de verkoop van je huis is vrij te besteden, tenzij je binnen drie jaar toch weer een nieuwe woning koopt. Bij de koop van een nieuwe woning krijg je namelijk te maken met de bijleenregeling.
De bijleenregeling heeft invloed op de aftrekbaarheid van betaalde hypotheekrente.
Voordelen verkopen en terughuren woning
- Direct de waarde van je huis op je bankrekening, terwijl je er kunt blijven wonen
- Het geld is vrij te besteden als je in de nabije toekomst niet opnieuw een huis koopt
- Onderhoudskosten aan de woning zijn niet meer voor jou, dat is een zorg minder
- Je bespaart op de kosten van een makelaar
- Het kan snel, binnen een paar weken overdragen bij de notaris
- Groter gevoel van vrijheid en geen financiële zorgen
Aandachtspunten huis verkopen en huren
Het verkopen van een huis om het vervolgens terug te huren is niet in alle situaties even gunstig. Dat is afhankelijk van een aantal verschillende factoren.
Denk daarbij aan het betalen van vermogensbelasting, verschillende voorwaarden en de huidige huurprijzen. Je toekomstige huurprijs is mogelijk hoger dan de maandlasten van je huidige hypotheek.
Vermogensbelasting betalen
Wanneer je ervoor hebt gekozen om de overwaarde van de woning bij verkoop uit te laten betalen krijg je waarschijnlijk een aanzienlijk bedrag op je bankrekening gestort. Over spaargeld boven de € 54.000 betaal je vermogensbelasting. Als je een fiscale partner hebt ligt deze grens op de € 114.000.
Met de staat van de huidige woningmarkt is het erg waarschijnlijk dat de verkoop van je huis je minstens deze bedragen op zal leveren.
Voorwaarden vergelijken
Je kunt je huis aan verschillende partijen verkopen. Elke vastgoedmakelaar zal zijn eigen voorwaarden hanteren, waarbij de ene aanbieder mogelijk aantrekkelijker is dan de ander.
Het is om die reden verstandig om de voorwaarden vooraf goed door te lezen. Betrek een financieel adviseur bij dit proces om er zeker van te zijn dat je voor de meest gunstige voorwaarden kiest.
Het bedrag verstandig besteden
Waarschijnlijk heb je niet voor niets je woning verkocht om de overwaarde uit te laten betalen. Veel mensen hebben al plannen gemaakt voor het vrij te komen bedrag. Toch is het goed om in het achterhoofd te houden dat een hoog spaarsaldo zonder strakke planning mogelijk sneller opraakt dan verwacht.
Het is daarom verstandig om met een financieel adviseur een plan op papier te zetten. Hou daarbij rekening met allerlei toekomstige scenario’s.
Welke constructies zijn mogelijk?
Als je van plan bent je woning te verkopen en terug te huren zijn er verschillende constructies mogelijk. In de praktijk zien we de volgende constructies het vaakst voorkomen:
- Je verkoopt het huis aan een vastgoedmakelaar en huurt vervolgens de woning terug
- Je verkoopt het huis aan een familielid en huurt vervolgens de woning terug
Verkoop het huis aan een vastgoedmakelaar
Een van de opties om een huis te verkopen en daarna weer te huren is door het te verkopen aan een vastgoedmakelaar. Het voordeel van deze constructie is dat je als huurder niet langer zelf verantwoordelijk bent voor alle kosten in onderhoud van de woning.
Een nadeel van je woning verkopen aan een vastgoedmakelaar is dat de makelaar waarschijnlijk niet de hoofdprijs betaalt voor je woning. Bovendien kun je met de huidige, marktconforme huurprijzen waarschijnlijk geen aanspraak maken op huurtoeslag.
Woning verkopen aan kind
Sommige huishoudens kiezen ervoor om een huis te verkopen aan een kind. Op deze wijze kan er worden bespaard op de erfbelasting. Daar staat wel weer tegenover dat de hypotheekrenteaftrek in de nabije toekomst voor een grote groep huiseigenaren komt te vervallen.
Het kan dus zo zijn dat deze constructie niet per se voordeliger is voor alle partijen.
Kun je een gekocht huis aan de bank verkopen?
Doorgaans kiezen mensen er niet voor om een huis te verkopen aan een bank om het huis vervolgens terug te huren. Deze constructie wordt meestal door vastgoedmakelaars gebruikt.
Je verkoopt de woning aan een vastgoedmakelaar waarna je de woning van de vastgoedmakelaar terughuurt. Je kunt op deze manier in je eigen, vertrouwde omgeving blijven wonen.
Voor een lening kiezen of niet?
Je hebt de keuze om de overwaarde uit te laten betalen of om de overwaarde om te laten zetten in de vorm van een lening. Dat ziet er zo uit:
- De eigenaar verkoopt het huis en huurt het direct weer terug zonder uit de woning te gaan.
- De huiseigenaar blijft zelf eigenaar van de woning en krijgt de overwaarde uitbetaald maar dan in de vorm van een lening.
Toelichting 1: In ruil wordt een deel van de overwaarde uitbetaald. De koper zorgt voor het onderhoud.
Toelichting 2: Het grote verschil met een hypotheek van deze optie is dat de waardestijging en waardedaling voor risico van de koper is. De huiseigenaar blijft daarnaast ook zelf verantwoordelijk voor het onderhoud.
Makelaar inschakelen: gratis offertes
Van plan om een nieuw huis te kopen of je eigen huis te verkopen? Vul ons formulier in en ervaren makelaars nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou makelaars kosten!